Argentyna dzięki licznej emigracji ze Starego Kontynentu uważana jest często za europejskie państwo, które jakimś cudem znalazło się w Ameryce Południowej. Tętniące życiem miasta przypominają urodą architektury i poziomem kulturalnym europejskie stolice.
Tak naprawdę to niezwykle różnorodny kraj. Na południu spowita mrozem Ziemia Ognista a na północy Nizina La Platy, gdzie występuje klimat równikowy o wysokich temperaturach powietrza i dużych opadach w ciągu całego roku. Tu też znajdują się osławione wodospady Iguazu.
Co więcej, w Argentynie można podziwiać najwyższe andyjskie szczyty (w tym licząca 6960 metrów Aconcagua) oraz przepiękne pustynne krajobrazy. Argentyna to kierunek dla miłośników dobrej kuchni (słynna argentyńska wołowina i grill) oraz wyśmienitego wina (jeden z największych na świecie producentów). Nie zawiodą się również miłośnicy aktywnego wypoczynku – czekają tu na nich interesujące trasy piesze, rowerowe i konne.
DZIEŃ 1 i 2 – Warszawa, Buenos Aires, Esteros del Ibera
Wylot z Polski, połączenie międzynarodowe w klasie biznes do Buenos Aires. Po przylocie do portu lotniczego w Buenos Aires przesiadka na prywatny lot do regionu Esteros del Ibera.
Zamieszkamy w urokliwej estancji oferującej wspaniałą ekologiczną kuchnię z lokalnych produktów oraz serwująca najlepsze mięsa z argentyńskiego grilla. Obiekt mieści w sobie sześć pokoi w głównym budynku oraz trzy małe bungalowy. Znajduje się tu też ogólnodostępny duży taras oraz restauracja. Obok budynku jest basen oraz pomieszczenie do grillowania. Zakwaterowanie w pokoju dwuosobowym Superior w pakiecie FB (śniadanie, lunch, kolacja).
DZIEŃ 3 – Esteros del Ibera
Po energetyzującym śniadaniu czas na wypróbowanie szeregu interesujących aktywności oferowanych lokalnie, w tym jazdę konną, podziwianie zwierząt i ptactwa, wycieczki łodzią, noce “safari” czy też łowienie ryb.
DZIEŃ 4 – Esteros del Ibera, Puerto Iguazu
Śniadanie w hotelu. Prywatny lot do Puerto Iguazu. Położone na północnym-wschodzie Argentyny przy granicy Paragwaju i Brazylii miasto Puerto Iguazu to znakomita baza dla chcących podziwiać wspaniały spektakl przyrody – Wodospady Iguazu w sercu prawdziwej dżungli. Prywatny transfer do położonego w dżungli hotelu. Zakwaterowanie na dwie noce.
Wokół miejsca zakwaterowania jest przez ponad 5000 endemicznych drzew i roślin. W hotelu znajduje się imponująca biblioteka mieszcząca 2500 pozycji. Obiekt posiada również dobrze wyposażoną piwniczkę winną, gromadzącą głównie wina ze szczepów Malbec oraz Torrontes.
DZIEŃ 5 – Puerto Iguazu
Tego dnia wizyta w znajdującym się na liście UNESCO Parku Narodowym Iguazu. Spacer po ścieżkach parku pomiędzy punktami widokowymi. Następnie przejazd specjalnym turystycznym pociągiem w kierunku tarasu widokowego nad Garganta del Diablo (Diabelskie Gardło), największego z wodospadów na Iguazu. „Świątynia mgły i grzmiącej wody” – tak opisywali to miejsce jezuici z pobliskich misji. Powstałe w wyniku wybuchu wulkanu wodospady są arcydziełem natury. Ich piękno potęguje dziewicza dżungla, z kolorowymi papugami konkurującymi o względy turystów z setkami orchidei! Na koniec dnia wyprawa szybkimi łodziami typu zodiak pod spadek wodospadów, gdzie można z bliska poczuć prawdziwą potęgę wody.
DZIEŃ 6 – Puerto Iguazu, Cafayate
Prywatny lot do Cafayate, położonego w sercu dolin Calchaquies. Miejscowość Cafayate to małe, urokliwe miasteczko otoczone przez uprawy winorośli. To jeden z ważniejszych regionów winiarskich. Winne doliny unoszą tu się pomiędzy łańcuchami górskimi. 350 słonecznych dni w roku zapewnia jedne z najlepszych warunków do uprawy. Średnie temperatury roczne regiony wynoszą 18 st. C. Winorośl pokrywa ponad 4000 hektarów urokliwych dolin.To doskonałe miejsce aby zapoznać się z technikami uprawy winorośli oraz szansa na skosztowanie lokalnych wyrobów. Zakwaterowanie w estancji w Superior Room na jedną noc ze śniadaniem.
DZIEŃ 7 – Cafayate, Cachi
Podróż na północ do kolorowego małego miasteczka Cachi. Zwiedzanie miasteczka oraz muzeów. Wizyta w miejscowej Estancia Colome i szansa na skosztowanie wybornego wina. Najpopularniejsze szczepy to Sauvignon i Malbec. Zakwaterowanie w lokalnej estancji w Superior Room na jedną noc ze śniadaniem.
DZIEŃ 8 – Cachi, Salta
Dalsza podróż (ok. 4 h) w kierunku miejscowości Salta wiedzie przez imponujące krajobrazowo okolice. Ponad 30 km dróg meandrujących po górskich zboczach robi niesamowite wrażenie. Postój na lunch w kolonialnej miejscowości Salta. Możliwość zwiedzenia muzeum MAAM poświęconego kulturze Inków. Największą atrakcją muzeum są doskonale zachowane całe ciała trójki małych inkaskich dzieci, pochowanych ok 500 lat temu na wys. 6,730. m.n.p.m. Było to jedno z największych odkryć archeologicznych ostatnich lat. Zakwaterowanie w hotelu z tradycjami w pokoju Superior na jedną noc ze śniadaniem.
DZIEŃ 9 – Salta, Mendoza
Lot do Mendozy, epicentrum argentyńskiego winiarstwa. Tu produkuje się 80% argentyńskiego i 50% win południowoamerykańskich. Stąd również pochodzi światowej sławy Malbec. Szczep ten w Argentynie odnalazł niezwykle sprzyjające warunki rozwoju. Argentyńskie Malbec są dosyć złożone już jako młode wina, nadają się również do leżakowania. Mają smak czerwonych owoców (jagody), zapach lukrecji i przypraw. Po przylocie przejazd do ekskluzywnego winnego lodge’u. Wizyta w najbardziej uznanych winiarniach oraz lunch w jednej z nich. Degustacja win oraz spacery ze wspaniałymi widokami na Andy. Zakwaterowanie w lodgu w pokoju Deluxe na dwie noce ze śniadaniem.
DZIEŃ 10 – Mendoza
Po późnym śniadaniu całodzienna wycieczka z przewodnikiem po dolinie Uco, znanej z produkcji wina i żywności. Uprawa winorośli w tej najważniejszej winiarskiej dolinie sięga tu wysokości 1500 m n.p.m. Położenie blisko równika zapewnia optymalną ilość promieni ultrafioletowych, co ma znaczenie dla jakości polifenoli w gronach. Dolina jest przytulona do Andów, duże dobowe wahania temperatury służą równomiernemu dojrzewaniu winorośli. Lunch w winiarni, oraz prywatna degustacja wina z szansą na spróbowanie wyjątkowych produktów. Nocleg w lodgu.
DZIEŃ 11 – Mendoza, Buenos Aires
Śniadanie a następnie transfer na lotnisko. Połączenie do Buenos Aires. Po przyjeździe transfer do hotelu. Wizyta w głównych atrakcjach Buenos w tym Plaza de Mayo z pałacem prezydenckim; oraz w San Telmo, najstarszej dzielnicy miasta, gdzie narodziło się tango. Wieczorem ekskluzywna kolacja oraz niezapomniany, pokaz tańca “Tango Show” Zakwaterowanie w Alvear Palce Hotel w Palace Room na jedną noc ze śniadaniem.
DZIEŃ 12 – Buenos Aires, Warszawa
Transfer na lotnisko międzynarodowe i popołudniowy lot do Europy. Przylot do Warszawy w 13 dniu wyprawy.