Szukając miejsca na wypoczynek we Francji trudno znaleźć region bardziej rozpieszczany przez słońce niż Lazurowe Wybrzeże i bardziej komfortową oazę spokoju i luksusu niż Grand-Hôtel du Cap-Ferrat. Od 1908 r. obiekt ten wznosi się dumnie na skraju półwyspu Ferrat w Saint Jean na Lazurowym Wybrzeżu. Siedem hektarów malowniczego skrawka lądu zajmuje wspaniały, pachnący oleandrami, rozmarynem i lawendą prowansalski ogród, który od stóp hotelu opada kaskadowo w dół. Ścieżki wijące się wśród kilkuset gatunków roślin i drzew prowadzą nad brzeg morza. Ogród zaprojektował słynny architekt krajobrazu, Jean Mus…
Na gości czekają pokoje i apartamenty z prywatnymi basenami oraz Villa Rosa-Pierre. Znajdziemy tu również jedną z najbogatszych na świecie kolekcji win, rewelacyjne hotelowe spa z bogatą ofertą zabiegów pielęgnacyjnych, podgrzewany odkryty basen, trzy restauracje, bar, korty tenisowe. Hotel jest laureatem wielu prestiżowych nagród – w 2011 roku został oznaczony na złotej liście Condé Nast Traveller.
RESTAURACJE
Wielu stałych bywalców odwiedza hotel ze względu na wyśmienitą kuchnię, z jakiej słynie restauracja Le Cap. Szefem lokalu gastronomicznego, który rok temu zdobył jedną gwiazdkę Michelina, jest Didier Aniès, najlepszy francuski kucharz 2000 roku. Jego kuchnia jest prosta, a zarazem wyrafinowana w smaku. Bezpretensjonalna i elegancka. Inspirując się smakami Prowansji i wykorzystując najwyższej jakości produkty, mistrz wyczarowuje arcydzieła sztuki kulinarnej. Menu zmienia się w zależności od pór roku i towarów dostępnych na straganach. Dużym uznaniem wśród smakoszy cieszą się: pieczeń z mięsa jagniąt hodowanych w Allaiton w regionie Averon, soczysta i rozpływająca się w ustach wołowina Wangu, sola z kandyzowanym bakłażanem, lasagne z akwitańskim kawiorem oraz młody por duszony w oliwie z oliwek. Zwieńczeniem posiłku są wyroby mistrza cukierniczego Luca Debove’a, zeszłorocznego laureata prestiżowej nagrody „Un des Meilleurs Ouvriers de France” przyznawanej najlepszym francuskim rzemieślnikom. Każdy deser skomponowany przez Luca jest świeży, niepowtarzalny w smaku i pomysłowo udekorowany. Posiłki są serwowane zarówno we wnętrzu restauracji Le Cap ozdobionym muralami zainspirowanymi stylem Jeana Cocteau, jak i na rozległym tarasie z widokiem na morze, w cieniu sosen alpejskich i przy przyjemnych podmuchach bryzy.
Latem na lekki lunch w śródziemnomorskim stylu zaprasza Club Dauphin rozpościerający się u stóp olimpijskich rozmiarów basenu, do którego dostać się można kolejką liniową. Basen z podgrzewaną wodą morską, mimo że wybudowany w 1939 r., jest nadal rewolucyjnym rozwiązaniem. Kąpiący się mają wrażenie, że do szmaragdowego basenu wlewa się stalowogranatowe morze. Od 1950 roku o bezpieczeństwo gości dba Pierre Gruneberg, światowej sławy instruktor pływania i żywa legenda hotelu. Pierre uczył pływać dzieci Chaplina. Z jego usług korzystały gwiazdy filmu, legendy rocka, politycy m.in. Elton John, Tina Turner, Gérard Depardieu oraz Ronald Regan.
DEGUSTACJE
Dużą gratką dla koneserów win są natomiast weekendowe degustacje najlepszych francuskich Châteaux, odbywające się w towarzystwie utytułowanego sommeliera, Joëla Rollanda. Znawca szlachetnych trunków spotyka się z degustatorami w salonie ekspozycyjnym, który szczyci się kolekcją najbardziej pożądanych win świata: 141 butelkami Château d’Yquem (roczniki 1854-2003) oraz 33 butelkami Château Lafite Rothschild (roczniki 1799-1899).
SPA
Relaksująca kąpiel w basenie to odpowiednie preludium do zabiegów oferowanych w hotelowym spa. Obiekt zaprojektowany przez wymienianego już designera Pierre’a-Yves Rochona i architekta Luca Svetchine’a jest przestronną przystanią dla pragnących odzyskać życiową witalność. Składa się z sześciu luksusowych pokoi zabiegowych, krytego basenu oraz siłowni wyposażonej w sprzęt Cardio Fitness-Technogym. Ze spokojnym klimatem otoczenia korespondują wnętrza, przy projektowaniu których wykorzystano naturalne materiały i kolory. Bambus, beżowy perski marmur i len wypełniają przestrzeń wypoczynku. Harmonię z naturą podkreślają także białe marmurowe posągi i krystalicznie czyste szkło.
Najokazalszym pomieszczeniem tego kompleksu jest apartament spa (65 m²) wyposażony w łaźnię parową, saunę, gabinet balneologiczny, dwa łóżka, dużą wannę z hydromasażem i zmysłowe prysznice. Już same nazwy masaży, takie jak „prowansalska ballada” czy „ogród botaniczny” dają wyobrażenie o rozkoszach dla ciała i ducha, jakie czekają na nas w spa, które w zeszłym roku zostało uznane za najlepsze w Europie. Dopełnieniem oferty są liczne zabiegi kosmetyczne na twarz i ciało z wykorzystaniem produktów firmy Carita. Zabiegi upiększające twarz są dobierane indywidualnie dla każdego kuracjusza. Z dobrodziejstw terapeutycznych kuracji można korzystać także na zewnątrz, w zmysłowym ogrodzie spa. Goście mają do dyspozycji taras, pięć otwartych stanowisk zabiegowych oraz siłownię z widokiem na morze.
Cena od osoby od 5 525 PLN obejmuje:
– przelot w klasie ekonomicznej w obie strony (z Warszawy),
– 7 noclegów w pokoju dwuosobowym w opcji BB, w najniższej kategorii pokoi, w niskim sezonie,
– prywatny transfer z lotniska w dwie strony dla 2 osób,
– ubezpieczenie KL i NW podstawowe,
– kurs wymiany 1 EUR= 4,2000 PLN,
Ostateczna cena uzależniona jest od bieżącej dostępności miejsc najniższej kategorii pokoi oraz dostępności miejsc w samolotach w najniższej klasie rezerwacyjnej. Powyższa informacja nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu przepisów art.66 i nast. Kodeksu Cywilnego.