Toskania – kraina historyczna i region administracyjny w środkowych Włoszech. Geograficznie zajmuje obszar od Apeninów i miasta Arezzo na na wschodzie po zachodnie wybrzeże wraz z kilkoma wyspami na morzach tyrreńskim i Liguryjskim, z których największa to Elba. Ukształtowanie terenu jest bardzo charakterystyczne i powszechnie kojarzone z Toskanią – pagórki i wzgórza z płaskimi fragmentami doliny rzeki Arno. Oprócz Arno w Apeninach ma także swe źródła główna rzeka Włoch – Tyber. Stolicą regionu jest Florencja. Produktem pochodzącym z tych rejonów a powszechnie znanym na całym świecie (także za sprawą serii filmów o Hannibalu Lecterze) jest Chianti – wyśmienite wino wytwarzane tutaj co najmniej od XVII wieku. Swoją wyjątkową pozycję i sławę Toskania zyskała oczywiście nie tylko dzięki wyśmienitym trunkom – cała kraina jest wręcz usiana przepięknymi zamkami i miasteczkami, z których każde to małe arcydzieło architektury renesansu bądź średniowiecza, i w których zawsze natkniemy się na jakiś festiwal czy paradę, gajami oliwnymi i malowniczymi wzgórzami, wśród których wiją się wąskie drogi wysadzane strzelistymi cyprysami… Zasadniczo zawsze jest dobry czas by odwiedzić Toskanię, która zachwyca o każdej porze roku stanowiąc natchnienie dla zarówno dla pisarzy, jak i filmowców. Osobny rozdział, który można by rozwijać i omawiać bardzo długo to wspaniała, choć w przygotowaniu prosta i niewyszukana, kuchnia toskańska oraz znakomite, miejscowe produkty spożywcze jak wędliny (prosciutto, salame toscano), sery (chociażby ricotto czy caccio), a na słodyczach kończąc (kto nie słyszał o toskańskich bożonarodzeniowych ciasteczkach cantucci)? To tylko niektóre ze skarbów jakie ma do zaoferowania ten, nie bójmy się tego słowa, fantastyczny rejon Europy i świata. Zapraszamy do odkrywania kolejnych a podróżując zatrzymajmy się w jednej z wielu kafeterii na filiżankę aromatycznego espresso smakowanego w tradycyjnej włoskiej kafeterii…
Zwiedzanie tej przepięknej krainy za kierownicą Ferrari to niezapomniana wyprawa przygotowana z wielką pieczołowitością tak, by doświadczyć włoskiego stylu życia oraz wszystkiego najlepszego, co może zaoferować Toskania – wspaniałej sztuki i architektury, niesamowitych krajobrazów, wspaniałej kuchni. Wszystko to oczywiście w komfortowych warunkach będących kwintesencją włoskiego wyczucia smaku i klasy: luksusowe auta, najlepsze hotele, znakomite restauracje, urokliwe zakątki…
DZIEŃ 1
Zbiórka na lotnisku w Warszawie. Przelot do Florencji. Lądowanie we Florencji w godzinach przedpołudniowych. Transfer do luksusowego kurortu pod Florencją. Powitalny koktajl w ogrodach willi, prezentacja aut oraz krótkie szkolenie z techniki jazdy Ferrari. Przed kolacją zaproszenie na prywatny „wine tasting” prowadzony przez sommeliera, następnie kolacja w renomowanej restauracji. Nocleg.
DZIEŃ 2
Po śniadaniu zasiadamy za kierownicę naszych wspaniałych bolidów i rozpoczynamy pierwszy, 250-kilometrowy etap rajdu. Konwój prowadzi pilot (lider grupy), a zamykają go auta techniczne. Wszystkie auta skomunikowane są systemem radiowym. W drodze przystanki w Bagno Vignoni (termy) oraz Pienza (miejsce narodzin papieża Piusa II). Po lunchu w Pienza wyjazd do Montepulciano (średniowieczne forty, słynne Vino Nobile). Powrót do Florencji. Transfer do restauracji. Po posiłku spacer do jednego z topowych klubów Florencji. Clubbing. Powrót do hotelu we własnym zakresie. Nocleg.
DZIEŃ 3
Śniadanie. Przejazd autami przez region Chianti do Sieny. Postój w Castle of Verrazzano (etruski zamek na wzgórzu z widokiem na winnice), degustacja win. Przejazd do Sieny z przystankiem w słynnym Badia a Coltibuono (zakon z XI w., który produkuje najlepsze Chianti), lunch z degustacją win. Po przyjeździe do Sieny, znanej z niebezpiecznych wyścigów konnych Palio*, zwiedzanie miasta z anglojęzycznym przewodnikiem. Powrót do Florencji. Nocleg.
* w przypadku pobytu w Sienie w jednym z dwóch terminów wyścigów Palio (02 lipca lub 16 sierpnia) możliwość rezerwacji apartamentu przy trasie wyścigu z dogodnym widokiem na trasę gonitwy.
DZIEŃ 4
Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu, transfer do centrum Florencji. Ekskluzywne, prywatne zwiedzanie Vasari Corridor (zdobny w dzieła sztuki korytarz łączący Pałac Vecchio z Pałacem Pitti oraz Muzeum Uffizi). Wczesny lunch w centrum Florencji. Transfer na lotnisko. Wylot do Warszawy. Przylot na miejsce wczesnym wieczorem.